
Pri tradičnej výrobe olivového oleja sa olivy po umytí drvia kamennými kolesami, vzniknutá "kaša" sa rozotrie na rohože, ktoré sa ukladajú na seba. Vytlačený olej sa zberádo kadí na ďaľšie ošetrenie a uskladnenie. Keďže pri tomto spôsobe nedochádza k zvyšovaniu teploty, olej lisovaný za studena je jakvalitnejší, najjemnejší.
Využívajú sa však aj moderné technológie pri ktorých sa olivy po umytí pomelú v mlyne z drahocennej ocele na kašu, zmes sa premiesi v nádržiach a na záver prichádza odstredenie v špeciálnych nádobách. Aby sme dosiahli najlepšiu kvalitu celý proces musí prebehnúť pri čo najnižšej teplote a bez prístupu vzduchu počas celého procesu.
Ako správne uskladniť olivový olej?
Najlepšie si olej zachová svoju vôňu a chuť v tmavej fľaši, na suchom a chladnom mieste. Neuchovávajte ho však v chladničke, prípiš nízka teplota spôsobí kal. Vždy si kupujte primerané množstvo aby ste zabedzili prístupu vzduchu do fľaše. Zvetrávanie oleja mu na chuti nepridá! Vyberajte si preto menšie balenie a tmavozelené fľaše ak viete, že ho rýchlo nespotrebujete. Pokiaľ si kupujete 5l nádoby, je lepšie si vybrať plechovku ako umelohmotnú fľašu a olej čerpať olejovou pumpou. Vďaka použitiu pumpy ostane váš olej v pôvodnej kvalite.